Ve spolupráci s našim partnerem uvádíme na trh zbrusu nový snímač určeny pro měření hladiny a hustoty na bázi radiometrie.
Nový snímač se vyznačuje následujícími vlastnostmi:
Technologie založená na křemíkovém fotonásobiči přinášejícím kompaktnost (minimalizovaný rozměr snímače), významnou úsporu energie a vyšší životnost snímače ve srovnání se snímači osazenými klasickými fotonásobiči
Napájení snímače přes proudovou smyčku (připojení snímače vyžaduje pouze 1 pár vodičů)
Flexibilita zobrazování měřené veličiny – umístění zobrazovací jednotky přímo na snímači, případně možnost bezdrátového umístění jednotky do vzdálenosti 20 metrů od samotného snímače
Intuitivní SW pro instalaci a následný provoz snímače
Bližší informace lze nalézt na stránkách výrobce: https://www.berthold.com/en/process-control/products/detector-series/loopseries-lb-430/
Aktuality
V naší firmě se zaměřujeme na inovativní řešení bezkontaktního měření, která zajišťují maximální efektivitu a kvalitu výroby v potravinářském průmyslu. Naše technologie pomáhají výrobním podnikům optimalizovat procesy a kontrolovat klíčové parametry jako je vlhkost, obsah tuku, koncentrace sušiny nebo vizuální kontrolu kvality výrobků. S cílem pomáhat zákazníkům v řízení kvality jsme schopní našimi řešeními provádět výstupní vizuální kontrolu výrobků, jak rovněž provádět vizuální kontrolu jejich obalů (ať už z pohledu kvality balení, tak správnosti na obalech uvedených dynamických dat) Dále v mlékárenském průmyslu jsme schopni podpořit řízení výrobních procesů pomocí měření koncentrace sušiny, což je klíčové pro dosažení správné textury a chuti výrobků. U výrobců brambůrek například měříme bezkontaktně obsah tuku pomocí NIR technologie. Toto online měření umožňuje nepřetržitou kontrolu kvality výrobků, přičemž snižuje provozní náklady a zajišťuje dlouhou životnost systému. Výše uvedené příklady našich řešení pouze demonstruji širokou škálu možného využití našeho produktového portfolia. Bližší informaci můžete najít na našem webu v sekci potravinářský průmysl. Díky našim službám mohou firmy v potravinářství optimalizovat výrobní procesy, snižovat náklady a udržovat vysokou kvalitu finálních produktů. Naším cílem je pomoci každému zákazníkovi dosáhnout maximální efektivity a konkurenceschopnosti na trhu. V případě prověření možnosti řešení Vašich specifických požadavků nás prosím neváhejte kontaktovat.
08. 10. 2024 Jak pomáháme v potravinářském průmyslu?Potřebujete rychle a přesně změřit vlhkost a obsah tuku nebo bílkovin ve Vašem vzorku mouky, pšenice, granulátu, mléka a mléčných výrobků a jiných? Přinášíme Vám novinku v našem portfoliu produktů - SpectraStar™. Více o této rychlé a přesné metodě měření se dočtete v sekci Laboratorní měření vlhkosti, bílkovin a tuku.
Kontrola vlhkosti, tuku a teploty v různých místech výroby jsou zásadní pro výrobu konzistentních produktů, zvýšení výnosů a minimalizaci odpadu a nákladů. Vzhledem k tomu, že se požadavky zákazníků postupně zvyšují, jsou technologie NIR v procesu nezbytností pro řízení kvality procesu.
Nová řada MCT560 Online NIR Analyzer představuje významný skok vpřed v online analýze NIR několika způsoby, včetně:
3X rychlejší analýza: Skenuje 99 datových bodů za sekundu, což umožňuje aplikace pro měření jednotlivých produktů na vysokorychlostním dopravním pásu.
Software SensorVu™: Vkládejte parametry nastavení, provádějte nebo upravujte kalibrace, měňte kódy produktů a další z jednoduchého uživatelského rozhraní.
Vylepšené rozhraní dotykové obrazovky: Větší velikost obrazovky (7 palců) v provedení s krytím IP67 pro uspokojení požadavků na potravinářskou kvalitu.
Pokročilé funkce pro použitelnost a servis: K dispozici s alarmy a upozorněními pro zjednodušení běžné údržby a optimalizaci výkonu.
Snižte náklady a zlepšete kontrolu kvality vašeho výrobního procesu
Více o této technologií se dozvíte v sekci měření vlhkosti
S cílem usnadnit orientaci v našem produktovém portfoliu jsem do naší webové prezentace přidali novou sekci popisující příklady řešení z našeho produktového portfolia v jednotlivých průmyslových odvětví. V sekci najdete informaci o principech měření v jednotlivých průmyslech jakož i popis přínosu zákazníkům po implementaci. Pro začátek jsme vybrali tato odvětví s tím, že sekci plánujeme rozšiřovat od další řešení a průmyslová odvětví. Novou sekci naleznete zde.
Aktuálně jsme se zaměřili na tyto oblasti:
Ekologie
Potravinářský průmysl
Stavební průmysl
Papírenský průmysl
Zpracovatelský průmysl
Automotive
Hutnický průmysl
Chemický a petrochemický průmysl
V případě zájmu o detail ve kterékoli oblasti nás neváhejte kontaktovat.
Zadání:
Zákazník požadoval měření hladiny skla v tavné vaně, které by pomohlo zefektivnit výrobu skla a minimalizovat náklady a maximalizovat propustnost. Požadoval také přesnost měření +/- 1%.
Nabídka řešení:
S ohledem na provozní podmínky, bezkontaktní měření na bázi radiometrie pomocí izotopového zářiče, byla vyhodnocená jako optimální varianta řešení. Jedním z rozhodujících faktorů výběru na straně zákazníka byla pozitivní zkušenost s totožným principem měření již aplikovaným na jiné tavné vaně.
Na základě výše uvedeného, bylo nabídnuto řešení LB470 společnosti Berthold Technologies.
Řešení obsahuje:
Vyhodnocovací jednotku Berthold LB470
Bodový zdroj záření URZ Cs137 v bezpečnostním krytu
Snímač LB4700 s NaI/TI krystalem o velikosti 50x50 mm
Princip měření spočívá v průchodu gama záření emitovaného zdrojem Cs137 skrze tavnou pec/tavené sklo a jeho následné zachycení vysoce citlivým snímačem s krystalem NaI/TI 50x50 mm.
Tavené sklo způsobuje utlum emitovaného záření. Úroveň útlumu je odvislá od výšky hladiny taveného skla v tavné vaně, tzn., že s vyšší hladinou je počet zachycených částic na snímači umístěném na protější straně vany nižší. Kalibrací zařízení na bázi vzorkování se nadefinuje kalibrační křivka v podobě lineární závislosti mezi výškou hladiny a částicemi zachycenými snímačem. Tato kalibrační křivka následně slouží ke kontinuálnímu vyhodnocovaní a poskytnutí informace o stavu hladiny v tavné vaně.
Výsledek:
Díky využití fyzikálních a statistických zákonů a sofistikovaného softwaru ve vyhodnocovací jednotce jsme schopni měřit hladinu s přesností +/- 0.5%
Výhody pro zákazníka:
Bezkontaktní měření
Dobrá opakovatelnost
Odolnost vůči náročným podmínkám, plynům, teplotě a prachu
Bezúdržbové řešení
V termínu 7. 2. - 9. 2. jsme se zúčastnili brněnského veletrhu SalimaTech zaměřeného na potravinářství a gastronomii.Návštěvníkům veletrhu jsme prezentovali naše řešení pro potravinářský průmysl zaměřené na vizuální kontrolu kvality, měření vlhkosti a koncentrace. Největšímu zájmu se těšily naše demo ukázky:
bezkontaktního měření vlhkosti v těstovinách pomocí mikrovlnné technologie,
bezkontaktního měření obsahu tuku a vlhkosti v brambůrkách pomocí technologie NIR (spektrum blízké infračervenému záření),
a v neposlední řadě automatizované vizuální výstupní kontroly rohlíků zaměřené na jejich tvar, rozměry a barvu (vše pomocí kamerového systému a následného vyhodnocení dle zadaných kritérii).
Děkujeme všem návštěvníkům, kteří vážili cestu k našemu stánku, jakož i organizátorům veletrhu za zprostředkování mnoha zajímavých setkání s našimi stávajícími a věříme, že i budoucími zákazníky.
V letošním roce se budeme účastnit potravinářského veletrhu SALIMATECH v Brně na výstavišti ve dnech 7. 2. - 9. 2. 2023. Najdete nás v přízemí pavilonu V, číslo 53. Naše prezentace se zaměřuje na produkty a řešení v oblasti vizuální měření kvality, měření vlhkosti, tuku a koncentrace. Na stánku budou k vidění názorné ukázky měření. Budeme se těšit na Vaší návštěvu.
Naše produkty na výstavě:
Mikrovlnná sonda Berthold LB 566 na měření hustoty na potrubí.
Mikrovlnný rezonátor Berthold LB 571 pro měření vlhkosti a objemu.
Univerzální analýzátor MCT460 - aplikace na měření obsahu tuku a vlhkosti.
Vizuální měření kvality výrobků na výrobním pásu Sightline BT250.
Realizovali jsme pro našeho zákazníka měření obsahu zbytkového oleje ve šrotu z řepky olejné po drcení a primárním lisování. Jedná se o realizaci na řetězovém dopravníku.
Tento způsob měření pomocí přístroje MCT460 oleje / tuku je možné aplikovat na široké spektrum potravinářských produktů, například brambůrky.https://www.kpmanalytics.com/products/mct460-nir-analyzer
Na základě požadavků zákazníka byla instalována radiometrická váha na biomasu umístěná na redleru přivádějícím biomasu do kotle. Nově instalována váha nahradila stávající tenzometrickou váhu, se kterou panovala u zákazníka vysoká míra nespokojenosti z důvodu problematického provozu a časté poruchovosti.
Radiometrická váha pracuje na principu útlumu ionizujícího záření během jeho průchodu váženým materiálem. Úroveň útlumu v kombinaci se znalosti parametru dopravníku a jeho rychlosti dává informaci o množství a váze přepraveného materiálu. Hlavními devízami tohoto řešení je jeho bezúdržbovost (jedná se o bezkontaktní měření) jak rovněž vyhnutí se nutnosti pravidelných kalibrací váhy. Tyto přednosti byly u zákazníka klíčovými kritérii ve finálním výběru řešení.
Více o tomto způsobu bezkontaktního měření váhy zde.
https://www.youtube.com/watch?v=MfbQn9_YHXg
Na základě požadavku zákazníka byla provedena kompletní obměna a modernizace stávajícího řešení měření hladiny oceli v krystalizátorech. Obměněny byly všechny hardwarové prvky řešení a instalována nová verze měření poskytující zákazníkovi nové funkcionality zaměřené na přesnost, správu a údržbu měření.
Navzdory silnému konkurenční prostředí v této oblasti se zákazník rozhodl pokračovat v ověřeném principu měření na bázi radiometrie.
Letošní novinkou v našem portfoliu produktů a služeb je produkt naší partnerské firmy KPM Analytics - iCinac. Více o měření fermentace v průmyslu si můžete přečíst zde.
Na serveru automatizace.hw.cz nám dnes vyšel odborný článek na téma: Automatizace vizuální kontroly. Článek se zabývá aktuální problematikou automatizace ve výrobě v oblasti vizuální kontroly. Kamerové systémy postupně nahrazují lidskou práci a možnosti využití této technologie si právě přečtěte zde.
30. 06. 2022 Vyšel nám odborný článek na serveru automatizace.hw.czPři výrobě těstovin je kontrola vlhkosti klíčová pro kvalitu výrobku a manipulaci s ním. Závod na výrobu těstovin se obvykle skládá ze sila na suroviny, vyrovnávacího sila, míchačky na těsto, tvarovacích jednotek pro těstoviny, předsušení, konečného sušení, sila pro meziskladování, skladu těstovin a balicí stanice.
Online měření vlhkosti těstovin
V závislosti na receptuře se voda, mouka a/nebo vejce smíchají v zásobníkovém sile a poté se hnětou v míchačce na těsto do požadované konzistence. Pro určení přesného množství vody potřebné pro těsto, je nutné určit počáteční vlhkost mouky v vyrovnávacím sile. Stejně tak se určí konečná vlhkost hotového těsta pro optimální zpracování.
Mikrovlnný rezonátor LB 571 dokáže přesně a spolehlivě stanovit obsah vody jak na výstupu z vyrovnávacího sila, tak i na výstupu z vyrovnávacího sila i v hotovém těstě. Znalost vlhkosti v těchto bodech umožňuje lepší řízení procesu pro zvýšení kvality těstovin a využití surovin.
Model LB 571 se již úspěšně používá ve společnosti Nestlé. Kontaktujte nás a přesvědčte se sami. Rádi vám nabídneme bezplatné testy vhodnosti výrobku přímo u vás.
Princip měření
Měřicí systém vytváří ve výrobku mikrovlnné pole, které je zejména ovlivněn obsahem vody, a to díky její vysoké dielektrické konstantě. Mikrovlnné pole při interakci s vodou ztrácí energii, kterou měří jednotka MicroPolar jako útlum mikrovlnného pole. Protože změna útlumu je přímo úměrná obsahu vody, lze určit koncentraci obsahu vody v surovině s vysokou přesností.
Špičková multifrekvenční technologie Berthold poskytuje velmi stabilní výsledky a spolehlivá měření, která nejsou ovlivněna rušivými odrazy nebo rezonancemi. Mikrovlnný výkon rezonátoru LB 571 pracuje s nízkým výkonem, méně než 10 mW to znamená, že materiál nijak nezahřívá ani nezmění jeho vlastnosti.
Mikrovlnný rezonátor:
Stanovení vlhkosti těstovinového těsta je založen na rezonančním principu. Mikrovlnný rezonátor LB 571 pro měření vlhkosti v reálném čase.
Nezávislý, integorovaná vysílač
Uživatelský přívětivé rozhraní, uvedení do provozu a kalibrace prostřednictvím softwaru pro PC
Výběr kalibračních křivek pro 4 různé typy produktů
Výhody pro zákazníka
Stanovení vlhkosti v zásobníkovém silu a hotovém těstě
Automatizace výrobního procesu těstovin
Zvýšení produktivity
Zamezení plýtvání prostředků
Rychlá návratnost investic
Technické vlastnosti
Vysoká přesnost měření <0.2% sušiny (laboratorní odchylka)
Rozsah měření vlhkosti 0 - 30%
Snadná instalace na násypky, dopravní pásy, sila a šnekové dopravníky
Vyhřívaná keramická deska pro stabilitu měření
Robustní senzor v nerezovém pouzdře
Realizace rozšíření systému firmou TBK pro bezkontaktní měření rozměrů válcovaných kolejnic za tepla s přesností 50µm. Stávající měření geometrie bylo doplněno o detekci povrchových vad o rozměrech od 2 x 1,6 x 0,25mm
Náš kolega Bogdan Janiczek úspěšně získal certifikát Zkoušení ultrazvuke UT level 2.
Instalace bezkontaktního měření délky Polytec LSV2100, pro řízení stříhání plechu na letmých nůžkách ve firmě BarCom v Košících.
https://www.youtube.com/watch?v=oJ74PMMS874
Společnost S.S.K., a.s. podepsala významné partnerství se společnosti Bosio d. o. o. I Industrial Furnace Solutions