Potřeba zákazníka:
Obsah tuku je jedním z klíčových parametrů určujících kvalitu brambůrek. Z tohoto důvodu je třeba měřit obsah tuku ve finálním výrobku. Měření je možno provádět online bezkontaktně pomocí technologie NIR.
Princip měření:
Bezkontaktní měření tuku na bázi NIR. NIR je blízko infračervená oblast spektra elektromagnetického záření, která se nachází nad viditelnou oblastí světla a pod oblasti IR. Vlnové délky NIR jsou v rozmezí 800 – 2500 nm. Princip měření funguje tak, že organické chemické skupiny jako jsou vazby O-H, C-H, N-H a C-O absorbují jednotlivé vlnové délky rozmezí oblasti NIR. Snímač NIR vysílá do měřeného materiálu halogenové světlo, kde požadovaná vlnová délka (citlivá na měřenou veličinu) je na vstupu do měřeného materiálu odfiltrována pomocí odpovídajícího filtru. Část elektromagnetického záření je absorbována měřeným materiálem a zbylé záření se odrazí od měřeného materiálu a je zpětně zachyceno snímačem. Dle poměru vyslaného a zpětně zachyceného záření a odpovídající kalibrace (stanovující lineární vztah mezi vlhkosti a úrovni útlumu / absorpce záření) poskytuje měření online informaci o obsahu tuku v brambůrkách.
Obrázek vizuálně znázorňuje princip měření.
Přínos pro zákazníka:
Díky online měření tuku má zákazník kontinuálně informaci o hodnotě tuku ve finálním výrobku, což mu umožňuje optimalizovat výrobu s důrazem na kvalitu.
Bezkontaktnost měření přináší jeho dlouhou životnost spojenou s nízkými náklady na provoz a údržbu.